Byt till energisnåla och stiliga fönster

11 november 2021 patrick_pettersson

En av de viktigare sakerna då man byter fönster är utseendet. Ofta byter man till fönster med samma profil som tidigare, men det går även i vissa fall att byta profil. I vissa fall kan man då först behöva ansöka om ett bygglov eftersom fönster med en ny profil innebär att fasaden förändras. Handlar det om en äldre fastighet som tidigare fått sina fönster utbytta och man strävar efter att återställa fasaden, brukar det inte vara några problem med att få ett bygglov beviljat för fönsterbyte. 

Den viktigaste anledningen till ett fönsterbyte är för de flesta att man vill spara energi och få ner uppvärmningskostnaderna. Men energisnåla fönster hjälper inte bara till att behålla värmen inomhus, de stänger också ute värmen under heta sommardagar. Många som byter till välisolerade fönster upplever även att trafikbuller och störande ljud utifrån också stängs ute. 

 

image

 

Underhållsfria trä- och aluminiumfönster

Fönsterkarmar finns både i trä, aluminium och PVC. Dagens PVC-fönster har lång hållbarhet och är underhållsfria. Men träfönster av bra virke kan däremot hålla hur länge som helst. Den särskilda känsla man får av vackra träfönster går heller inte att få med PVC. För den som tycker att det verkar vara alltför jobbigt med att underhålla träfönster kan det varar bra att känna till att klar fönster tillverkar träfönster som har en aluminiumbeklädnad på utsidan. Det gör fönstret underhållsfritt, samtidigt som man har kvar den genuina träkänslan på insidan. 

Aluminiumet målas in i samma kulör som fönstret, så att de smälter fint in med den övriga fasaden. Men för de flesta är också priset viktigt då man köper nya fönster. Därför kan det vara bra att också jämföra olika tillverkares priser med varandra. Men glöm inte bort att fönster av bra kvalitet håller längre och att man även sparar pengar med fönster som har ett lågt U-värde.